Zorgen om een huilbaby, je bent niet alleen

Wanneer je baby ontroostbaar huilt, wordt het hele gezin daardoor geraakt. Zowel de vader als moeder krijgen het kind niet stil en weten niet wat er is. Je maakt je zorgen om het welzijn van je kind, maar je komt er niet achter wat de oorzaak is. Een moeilijke situatie die veel van jullie vraagt. Ook eventuele broertjes en zusjes worden er door beïnvloedt. Toch wordt je niet helemaal aan je lot overgelaten. Ten eerste zijn jullie niet de enige ouders met dit probleem. Daarnaast is er sinds kort een hulplijn voor ouders met een huilbaby.

Wat is een huilbaby

De bekendste richtlijn voor een hulplijn is als volgt: Wanneer een baby minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag huilt is het een huilbaby. Voor sommigen lijkt dit wellicht niet veel, voor anderen klinkt dit als een nachtmerrie. Ter vergelijking, een gemiddelde baby huilt ook 1,5 uur per dag. Wil je weten of jouw kind een huilbaby is, dan kun je deze stelregel aanhouden. Waarom is dit belangrijk? Als je kind een huilbaby blijkt te zijn, kun je geholpen worden. En het zorgt voor meer begrip van je omgeving als de problemen een naam hebben.

Huilbaby hulplijn

Voldoet je baby aan de genoemde stelregel, dan kun je ervan uitgaan dat je een huilbaby hebt. Dit is een enorme belasting voor jou/jullie als (pleeg)ouder(s) of opvoeder(s). Gelukkig ben je niet de enige die zich in deze situatie bevindt. Maar lotgenoten kunnen je over het algemeen ook niet verder helpen. Gelukkig is er sinds 1 november een ‘huilbaby-hulplijn’ actief. Dit is een initiatief van Stichting CREF-Methode. De hulplijn bestaat uit een WhatsApp service waarbij er gratis contact kan worden opgenomen met gespecialiseerde hulpverleners. Deze behandelaren bestaan allemaal uit vrijwilligers van ervaren, CREF gecertificeerde, behandelaren die op hoog niveau zijn geschoold. Klik op het onderstaande logo voor contact of meer informatie over de huilbaby hulplijn.

Babytherapie

De problematiek van huilbaby’s heeft uiteraard een oorzaak. Waar de hulplijn vooral hulp verleent aan ouders/opvoeders en professionals, geven wij ook therapie aan baby’s. Want er kunnen zoveel zaken gebeuren tijdens de zwangerschap en bevalling, die allemaal invloed hebben op je kind. We begeleiden daarom zwangere mensen die deze problemen op tijd (h)erkennen. Daarmee worden de gevolgen voor het kind, van allerlei gebeurtenissen beperkt. Daarnaast begeleiden wij baby’s in het verwerken van pre- en perinatale spanningen. Lees meer op onze pagina over babytherapie.

Tips voor ouders

Hoewel het fijn is dat je met een professional kan praten over de situatie rond jouw baby, is het goed om zelf ook wat te kunnen doen. Gebruik daarom de onderstaande tips om de situatie te verbeteren.

  1. Blijf vertrouwen hebben in jou en je baby. Door vertrouwen uit te stralen wordt je kind eerder rustig;
  2. Zorgt voor een veilig gevoel bij je baby. Houd hem of haar dicht tegen je aan en maak bijvoorbeeld gebruik van een draagdoek;
  3. Praat met je baby, dit zorgt ervoor dat jij je kan uiten en je baby gerustgesteld wordt door je stemgeluid;
  4. Vertel je baby hoe de bevalling is geweest. Klinkt misschien vreemd, maar het werkt;
  5. Zorgt voor veel contact en aandacht, het is bewezen dat kinderen daar beter van ontwikkelen;
  6. Wees je ervan bewust dat je kind geen besef heeft dat hij/zij een ander tot last is;
  7. Bioritme is belangrijk, die van een baby is echter wel anders dan die van jou. Houd daar rekening mee.

* Deze tips zijn vrij vertaald vanaf de website van de huilbaby hulplijn. Bezoek deze website voor uitgebreide tips en contact: https://huilbabylijn.nl/

Praktijk Sorghvliet is ervaren in het geven van therapie aan baby’s. Is je kind een huilbaby dan helpen wij jullie graag verder. Heb je een urgentie situatie of wil je meer achtergrond weten? Maak dan gebruik van de Huilbaby Hulplijn.

Zorgen om een huilbaby, je bent niet alleen