Leuk, de kerstdagen en jaarwisseling! Toch?

Kerst-oud-nieuw

De laatste dagen van het jaar lijken alleen maar te gaan om gezelligheid en samenzijn met dierbaren. Je kunt geen reclamebord zien of een magazine lezen, of je krijgt er helemaal zin in. Maar wat als je alleen in het leven staat? Of als je ziek bent of andere problemen kent die een leuk samenzijn onmogelijk maken? En zijn het wel feestdagen als je je eenzaam voelt in je thuissituatie? Misschien ben je wel gevlucht uit je vaderland en vind je zeker in deze tijd geen aansluiting in je nieuwe omgeving. Terwijl je juist op deze momenten je familie mist, of ze nu wel of niet in leven zijn.

Donkere dagen voor Kerst

In de periode november en december worden de dagen zo kort dat we vaak in het donker weggaan en weer in het donker thuiskomen. Ooit is daaruit de uitdrukking, de donkere dagen voor Kerst, ontstaan. Voor veel mensen gaan deze gepaard met sombere gevoelens en spanningen. Vooral het terugdenken aan geliefden die men moet missen, maar ook het besef dat ook dit jaar allerlei doelen niet gehaald zijn. Echter staan er als lichtpuntje, de feestdagen te wachten. Even alles vergeten en samenzijn met familie, vrienden en andere bekenden. Dat houd de mens op de been in de donkere dagen vóór Kerst.

Donkere dagen tijdens Kerst

In de inleiding noemden we al een aantal situaties waardoor je niet zo uitkijkt naar de feestdagen. Het zijn dan al snel dagen waarin je er aan wordt herinnerd dat je mensen in je leven mist. Of ze niet kunt vertrouwen of dat ze niet op dezelfde plaats al jou kunnen zijn. Of je bent wel bij elkaar, maar je mist de sociale energie om er goed mee om te gaan. Dan zijn de kerstdagen en de jaarwisseling opeens ook donkere dagen. Want om je heen zie je (voor je gevoel iedereen) mensen wel vrolijk zijn met hun geliefden. En alsof dat niet genoeg zou zijn, zie je overal om je heen reclame uitingen van gelukkige gezinnetjes en lachende vrienden. Allemaal bedoeld om zoveel mogelijk te consumeren en gelukkig te zijn. Er wordt weinig aandacht gegeven aan degenen die niets te consumeren hebben, of het alleen moeten doen. Wat kan dat je treffen en een onbehaaglijk gevoel van alleen zijn geven.

Tips voor jezelf

Herken je jezelf hierin? Misschien heb je wat aan de volgende tips:

  • Kijk eens of je naast alles een piepklein mooi momentje kan pakken: op straat, in de winkel, in een boek. En maak dat moment groter;
  • Als iemand je wilt helpen, laat het dan maar toe. Het geeft de ander een goed gevoel en jij hebt er in ieder geval iets aan. Al is het maar voor even;
  • Omschrijf of bedenk voor jezelf waar je behoefte aan zou hebben, en kijk eens of je dat (voor een stukje) aan jezelf kan geven;
  • Besef waarom je je in deze situatie bevindt? Omarm dat gegeven en neem jezelf voor om er het beste van te maken. Spreek dit hardop uit. Hang het op een briefje op je spiegel!;
  • Ervaar je ieder jaar, of bij iedere periode van familie/vrienden aangelegenheden hetzelfde sombere gevoel? Maak dan een afspraak met een hulpverlener. Zij kunnen jou ondersteunen om het anders te gaan doen. Vertrouw ook jij op die hoop.

Bedenk vooral dat je niet de enige in deze situatie bent. En veel hulpverleners kennen deze problematiek, geef jezelf dat cadeau om er wat aan te doen. Het uiten bij iemand die je kan vertrouwen kan al zoveel rust geven in je zelf. Vergeet ook niet dat veel mensen zich mooi voordoen om hun eigen problemen maar niet te voelen. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen.

Eenzaamheid in jouw omgeving?

Als je zelf geniet van de periode van gezelligheid, lekker winkelen en genieten met familie, sta dan ook eens stil als je eenzaamheid bij een ander ziet. Een vriendelijke knik of iemand een goede dag wensen, kan voor een ander een enorme opsteker zijn. Merk je dat iemand het gezelschap ontvlucht, geef diegene dan ook de ruimte die hij of zij wilt. Geef wel aan dat je op een ander tijdstip graag even een gesprek (over koetjes en kalfjes) wilt hebben. Als je iemand met sombere gevoelens wilt helpen, is dat niet eenvoudig. Soms is een klein gebaar al van grote betekenis. Wat je altijd kunt doen is een hulpverlener aanbevelen.

Het team van Praktijk Sorgvliet helpt je graag als de Kerst en de jaarwisseling donker voor je zijn. En we wensen je hoe dan ook gezegende kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Leuk, de kerstdagen en jaarwisseling! Toch?