De kwetsbaarheid van keuzes maken.

“Alles in je leven is een weerspiegeling van de keuzes die je hebt gemaakt. Als je een ander resultaat wilt, zul je andere keuzes moeten maken.”

De langste nacht en de kortste dag, hartje winter, genaamd winterzonnewende. De Germanen maakten hier een feest van, Yule, dat duurde van 21 december tot 1 januari om te vieren dat er weer licht op komst is. Het nieuwe jaar is er bijna, de dagen gaan weer langer worden, de warmte en de zon gaan steeds een beetje meer aanwezig zijn.

Voor de mensen die bij ons aankloppen kan het voelen alsof ze in de winter vast zitten. De winter staat dan symbool voor het voelen van innerlijke kou en donkerheid, om allerlei verschillende redenen. Het is dan goed om er bij stil te staan dat er zonder winter geen zomer komt, zonder donker geen licht is en zonder nacht geen dag. Alle facetten zijn nodig om een cyclus compleet te maken. Laat dit je troosten en moed geven dat het licht echt weer komt zoals de lente weer na de winter komt. En dat het licht er eigenlijk altijd blijft. Hoelang de nachten ook worden er blijft altijd een dag, en zelfs in de nacht zijn er nog de maan en de sterren.

Laten we kijken waar de winter nog meer voor staat, het is een seizoen van naar binnen keren. Je ziet dit aan alles in de natuur, het wordt stil en het richt de aandacht en energie naar binnen. Dit nodigt ons uit om hetzelfde te doen, aangezien wij ook onderdeel van de natuur zijn. Het is een uiterst geschikt moment om te reflecteren, stil te staan wat er allemaal plaats vindt en wat er misschien anders mag. Wat wil jij dat er deze zomer tot bloei komt in jou en jouw leven en welke keuze mag jij daarvoor maken. Om daar de volgende tekst bij te pakken;

“Alles in je leven is een weerspiegeling van de keuzes die je hebt gemaakt. Als je een ander resultaat wilt, zul je andere keuzes moeten maken”.

Dit te doen vraagt van je om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen gedrag en (onbewuste) keuzes. En ik zeg je eerlijk, dit is moeilijk, want we willen vaak niet dat het aan onszelf ligt. Het is makkelijker om het bij een ander neer te leggen dan het bij onszelf te zoeken. Toch wil ik je graag erop wijzen dat dit juist een positief iets is. Want door de verantwoordelijkheid bij jezelf te leggen betekent het dat JIJ iets kan veranderen aan de situatie, hoe fijn is dat. Als je kiest de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw gedrag en keuzes en daarbij in mildheid bij jezelf na te gaan hoe je tot die keuze bent gekomen. Kan je ook kijken naar wat wél het resultaat is wat je wilt en welke andere keuze jij kan maken om tot dat resultaat te komen. Dit vraagt om eerlijk naar jezelf te zijn en je daarin kwetsbaar op te stellen. En jij hebt alle kracht in je om dit te kunnen.

Neem deze zonnewende als mogelijkheid en kies één levenssituatie waar jij verandering in wilt brengen en ga eens bij jezelf na welke andere keuze jij zou kunnen maken. Door hier aandacht aan te besteden zet jij een eerste stap in het proces naar meer licht, meer zon en meer warmte. Daarmee breng jij een positieve invloed op jezelf, anderen om je heen en draag jij een steentje bij aan het grotere geheel.

Wij wensen jou voor nu hele mooie, warme feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar.

(auteur: Lydia van de Berg)

De kwetsbaarheid van keuzes maken.
Tags: