Waarom ontspannen zo belangrijk is

Een groot deel van werkend Nederland heeft vakantie terwijl de scholen allemaal dicht zijn. Zowel ouders als kinderen genieten van hun vrije tijd. Voor velen een heerlijke tijd van ontspanning omdat het werk of school even losgelaten kan worden. Vakantie wordt voor de meesten als erg prettig ervaren en men geniet er dan volop van. Maar waarom is ontspannen zo belangrijk?

Hoe werkt ontspanning

Om te weten waarom ontspanning belangrijk is, is het goed om te weten hoe dit werkt. Ontspannen is nodig omdat we steeds spanning ervaren. Deze spanning kan door van alles worden veroorzaakt, maar het gaat vaak om geestelijke spanning die zich uit in je lichaam. Druk om te presteren, trauma’s, hoge werkdruk of studielast, gedragsproblemen, problemen op sociaal vlak, zijn allemaal veel voorkomende veroorzakers van spanning. Ons lichaam reageert door een zogenaamde ‘aanvalshouding’ aan te nemen. Spieren worden langdurig aangespannen waardoor we allerlei klachten krijgen. Door afstand te nemen van de stressveroorzakers kan je lichaam weer ontspannen. Tijdens het doen van leuke dingen komt er endorfine vrij in onze hersenen. Deze endorfine zorgt er vervolgens voor dat je je nog beter gaat voelen zodat je nog meer ontspant.

Waarom ontspannen belangrijk is

Als je lichaam langdurig aanspant treden er allerlei klachten op. Dit kan al vanaf de start van ons leven voorkomen, maar zeker als we ouder worden. Denk maar aan migraine, rugpijn, vastzitten van nek en schouders, enzovoorts. Deze lichamelijke klachten zorgen ervoor dat ons brein daar druk mee is. En verdragen we geestelijk weer minder. Vaak worden deze klachten bestreden door alleen de pijn weg te nemen of spieren te masseren. Maar de oorzaak ligt dus dieper dan alleen het vastzitten van spieren of hoofdpijn. Vooral bij kinderen is het lastig om de oorzaak te achterhalen. Daarom is ontspanning zo belangrijk. Als de oorzaak niet direct opgelost kan worden, nemen in ieder geval de klachten af.

Wanneer moet je ontspannen

Het is altijd goed om te ontspannen, maar een belangrijke regel is dat we ontspannen na spanning. Is er tijdens het werk spanning opgetreden door bijvoorbeeld een deadline? Ga dan ‘s avonds een half uurtje wandelen om te ontspannen. Lukt het na een dag school niet om aan iets anders te denken? Ga dan iets anders doen wat de aandacht opeist. Wat veel ouders en ook kinderen doen, is wachten op de vakantie om dan te gaan ontspannen. Dit betekent dus dat er langdurig spanning wordt ervaren. Dit zorgt voor klachten tijdens het werk of studie. En tijdens de vakantie komt vervolgens de vermoeidheid eruit met bijbehorende spanningen. Ontspan daarom dagelijks, neem afstand van de werk/studiedag door wat leuks te doen. Maak dit een ritme die het hele jaar door in de werkweek past.

Tips om te ontspannen

Soms kan er zoveel spanning gevoeld worden dat ontspannen niet meer lukt. Daarom geven we een aantal praktische tips, waarvan sommige gedurende de dag ook kunnen worden gebruikt:

  1. Verander tijdens de dag ieder uur van houding. Doe je zittend werk, strek dan ieder uur even al je spieren en loop een rondje;
  2. Voel je ineens veel spanning? Leun achterover en haal 10 keer diep adem en blaas daarbij langzaam uit, terwijl je naar je ademhaling luistert;
  3. Ga uit school niet direct huiswerk maken, maar praat eerst even over de schooldag. Ga daarna het huiswerk maken en ga voor het slapen nog iets leuks doen;
  4. Maak er een gewoonte van om iedere week minimaal drie keer een rondje te gaan wandelen;
  5. Sporten helpt niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen. Bewegen maakt namelijk ook endorfine aan zodat je sneller ontspant.

Er zijn nog veel meer ontspanningsmethoden, denk maar aan yoga maar ook aan uitgaan met het gezin. In september organiseert Praktijk Sorghvliet een aantal evenementen die bijdragen aan ieders ontspanning:

● Voetjesbadmorgen*
● Yogales*

*Meer informatie over deze evenementen volgt nog.

Heeft u of uw kind ook moeite met ontspannen? Wacht niet tot er allerlei klachten komen, maar doe er wat aan. Weet u niet wat? Neem dan contact met ons op zodat we u kunnen adviseren.

Waarom ontspannen zo belangrijk is